Anmeldelse af Restaurant Astrid y Gaston i Lima, Peru (*****) – 12 retter tættere på himlen

Min hustru og jeg var på sommerferie i Peru og Bolivia (kan klart anbefales). Efter en måned i paradis, hvor vi gik fra eventyr til eventyr sluttede vi på Sydamerikas næstbedste restaurant (ifølge TheWorlds50Best.com – den er nr.42) Astrid y Gaston i Lima, Peru  og det fortrød vi ikke. Vi tog deres tasting menu som består af 12 retter + appetizer. Vi lod Sommelieren tage sig af vinene som vi fik per glas og efter et pragtmåled sluttede vi af med et glas Zacapa 23års rom (XO & XO Centenario havde de ikke).

Jeg kan ikke gennemgå alle retterne (men de kan ses i galleriet nedenfor), men blandt de absolutte højdepunkter var den ene af af de 3 appetizere. Det drejer sig om de kræmmerhus som var fyldt med fisk i en creme af en art. Vi fangede ikke helt hvad det var, men munden savlede indvendigt. Jeg så et glimt i min hustrus øjne af ren nydelse jeg ønsker at se oftere 😉

 

Ret nr. 3 var blækprutte, cilindro style (til tilberedning der vist er fra Peru) som var marineret i en anticucho sauce. og det er uden sammenligning den bedste blæksprutte jeg har fået. Kødet var så mørt det faldt fra hinanden (slet ikke så man frygter blæksprutte som noget sejt kød) når det rørte tungen. Det blev serveret med en luftig kartoffelcreme samt med skum af lilla oliven der havde en meget røget smag der vagter minder om den røgede laks man får på Kong Hans. Fantastisk ret!

Marsvin (dyret, ikke fisken) stod det også på. Det er en Peruviansk specialitet, og ifølge de guides vi har læst, så fås den bedst hos Astrid y Gaston, så den havde vi store forhåbninger til, og der blev leveret ved kasse et. Det var ret nr. 4 og vi var reelt ved at være føle mæthed allerede (retter var store), men det vagte begejstring både til smagsløgene, for synet og for hænderne, da den skulle spises uden bestik med hænderne fra en majs crepe som den lå på (eller, det tror vi – og gjorde vi). Det var dog svært ikke at tænke på om man var “ond” i børns øjne 🙂

Ret nr. 9 kom ikke til sin ret fordi vi på daværende tidspunkt var voldsomt mætte, men alligevel huskes den med glæde og tallerkenen blev da også så godt som slikket ren! Det var skaldyr (krebs, blæksprutte, jomfruhummer, kammuslinger) i  risotto-lignende ris tilberedning. Selve væsken risene optog væske fra var en Peruviansk chupe, og derefter tørret for så at koges igen for at optage en bouillon af grøntsager – serveret med bouillonen under risene. Det var forholdsvis vellykket (for at sige det mildt)!

Dommen
Samlet set var middagen god, men der er alligevel et stykke op til de bedste restauranter i Danmark vi prøvet (Noma, Kong Hans, Restaurationen), ikke så meget mht til maden som smagte lækkert og var anrettet spændende, men på de små ting der giver den helt sublime oplevelse. F.eks. blev vores første glas vin ikke serveret før efter første ret var serveret, portionerne var ALT for store (det var næsten almindelige størrelser, hvilket ikke går når der serveres 12 retter og det var synd ikke at have plads til at smage de sidste retter ordentligt – specielt fordi de var de bedste) og de to første retter lignende og smagte for meget af hinanden (hvilket vi ærgrede os over til sidst da vi begyndte at være mætte).

At aftenen får 5 stjerner er derfor 4 stjerner for oplevelsen og en stjerne mere fordi det var uanstændigt billigt, så samlet set lander den på *****.

Alle retterne vi fik kan ses ved at trykke på billederne i galleriet herunder.

12 retter (uden vin) koster ca. 300kr hos Astrid y Gaston. eksl flybillet som er +8.500kr…

Dette indlæg blev udgivet i mad, restaurant og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *